İTÜ'deki kariyer günleri seminerlerine devam...
Çarşamba günü, önce Mülakat Teknikleri sunumuna, ardından da Total'in (hani şu petrol şirketi olan, sağda solda benzin istasyonlarını görmüşsünüzdür) sunumuna girdik.
Mülakat teknikleri, elbette faydalı oldu, ama anlatılan şeyler, zaten birçok insan tarafından biliniyor. Sadece farkında olmadan yaptığımız iyi ya da kötü hareketleri, artık farkında olarak yapacağımız ya da yapmayacağımızı öğrenerek çıktık sunumdan. (Sunumu yapan Özlem Hanım'ın, görüşmeye gelen adaylarla başlarından geçen komik ve ilginç olaylarsa ayrıca anlatılmaya değer, başka bir yazıda onlardan da bahsederim.)
İkinci sunum yani Total'in sunumu, çok daha güzel ve faydalıymış gibi başladı ama ne yazık ki çok daha karanlık bir havada bitti. Türkiye Total'in yaklaşık 150 çalışanının 90 tanesinin satış mühendisi pozisyonunda olması ilginç bir ayrıntı. Petrol Mühendisliği son sınıfta okuyan bir öğrenci, umut dolu bir ses tonuyla, sunucuya, bünyelerinde, gerçek anlamda, kaç tane petrol mühendisi çalıştığını söyledi. Cevap balyoz gibiydi : sadece 5. Bu öğrenciden 10 saniye sonra yine Petrol Mühendisliği son sınıfta okuyan biri söz aldı, ilk sözü, az önceki cevabınızla yıkıldım oldu, sonra da; "Size Petrol Mühendisi olarak başvuru yapsak işe alım şansımız ne olur?" gibisinden bir şeyler geveledi. Sunucu da, Türkiye'de petrol çıkartılmıyor, siz de biliyorsunuz, elimizden ne gelir ki diyerekten, hooop topu taca atıverdi.
Petrol Mühendisi, Total'da bile iş bulamayacaksa, nerede çalışacak bu insanlar? Madem Petrol Mühendisine ihtiyaç yok, ne diye her yıl 40-50 civarında Petrol Mühendisini piyasaya sürer bu okullar?
Seminerdeki her mülakat teknikeri, CV hazırlama uzmanı, İK profesörü insanlar, iş arayanlara ve yeni mezunlara, kendilerine bir hedef belirledikleri takdirde, iş arayan diğer insanlar arasından sıyrılabileceklerini söyleyip durdular seminerler boyunca. (Hedefiniz yoksa siz de yoksunuz!) Peki Petrol Mühendisi bir insanın, petrol konusunda çalışmaktan başka nasıl bir hedefi olabilir? Daha doğrusu, bu insan, kendisine cilalı bir ismi olan bir hedef belirlemek zorunda mı? Adı üstünde, Petrol Mühendisi. Petrolle ve akaryakıtla ilgili dallarda çalışabilir. Ama Türkiye'deki, özellikle de genç nüfusu vuran, bazı sorunlar yüzünden, ne yazık ki dün yine salondan neşeli ve umutlu gülüşler yerine, endişeli gözler ayrıldı...
ilker AVCI
24 Şubat 2010 23:35

Hiç yorum yok: